מאת:
אלון פוגלמן

27/03/2024

שתף מאמר

הילדה היהודייה של אדולף היטלר

"המתוקה של היטלר. זה שימח אותו לראות אותה בברגהוף עד שמישהו מצא שהיא לא ארית טהורה". (היינריך הופמן)

אחד הסיפורים המענינים ביותר הקשורים בקשר האישי של אדולף היטלר עם היהודים (והיו כמה וכמה קשרים כאלה) הינו סיפורה של הילדה רוזה ברניל נינאו [1926-1943] ילדה גרמנייה – יהודיה, אשר נודעה בשם "בתו היהודיה של הפיהרר" עקב ידידותה הקרובה עם אדולף היטלר שנמשכה בין השנים 1933 ל-1938. סיפורה של נינאו מתחיל למעשה ביום בשנה בו נולדה – 20 באפריל 1926 – התאריך בו נולד היטלר עצמו. נינאו היתה בתם של ברנהרד נינאו, רופא (1887–1926), ושל קרוליין, אחות (1892–1962). אביה נפטר זמן קצר לפני שנולדה. נינאו, אמה קרוליין וסבתה מצד אמה אידה (לבית מורגנשטרן) ווויט, עברו למינכן בסביבות 1928. ווויט, הייתה מורה ממוצא יהודי. כך שלמעשה סבתה מצד אחד של ברניל היתה יהודיה.

ההכרות עם אדולף היטלר

באביב 1933, כנראה ביוזמת אמה הגיעו האם והבת לביקור באוברזלצברג – אחוזת מגוריו של הפיהרר. בתוך זרם מבקרים הצליחה האם למשוך את תשומת לבו של היטלר. כנראה לאחר שאמרה לו שבתה והוא נולדו באותו היום, הזמין אותה היטלר לביקור באחוזתו. העובדה שסבתה ואמה של ברניל היו יהודיות הייתה ידועה להיטלר ב-1933. הבת החיננית מצאה חן בעיניו של הצורר, והוא פיתח עם הילדה קשרי "ידידות" שנמשכו עד 1938. ברניל היתה מבקרת מפעם לפעם בברגהוף. בארכיון הפדרלי בברלין מצויים 17 מכתבים שהילדה כתבה להיטלר ולעוזרו ווילהלם ברוקנר, כנראה בעזרת אמה, בין ה-18 בינואר 1935 ל-12 בנובמבר 1939. באחד המכתבים אשר נשלח לברוקנר בספטמבר 1936 היא כותבת: "בחגים היינו על האוברזלצברג והותר לי פעמיים לבקר את הדוד היטלר היקר!… גם אמא שולחת לך ברכות והרבה ברכות ונשיקות מהברניל שלך!". ככל הידוע ידע היטלר על מוצאה היהודי של רוזה ברניל, אך התעלם מכך והמשיך במשך אותן שנים להתייחס אליה בידידות.

 

 

סיומו של הקשר עם היוודע על מוצאה היהודי של ברניל

הקשר הבלתי יאמן של היטלר עם הילדה היהודייה בשנים בהן תכנן והוציא לפועל את תכנית ההשמדה של העם היהודי, הגיע לקיצו כאשר נודע למרטין בורמן – סגנו הבלתי-רשמי ומזכירו האישי של אדולף היטלר, כי דמה של ברניל אינו גרמני לחלוטין. מאותו היום נאסר על הילדה ועל אמה להופיע בברגהוף. להיטלר נודע על כך מצלמו האישי היינריך הופמן, כאשר סיפר לו כי נאסר עליו להמשיך ולפרסם תצלומים של היטלר עם "בתו" היהודיה. בספרו של הופמן "היטלר כפי שראיתי אותו", הוא כותב שהיטלר אמר על בורמן: "יש אנשים שיש להם כישרון אמיתי לקלקל לי כל שמחה." בספרו של הופמן מופיע תצלום של היטלר עם נינאו והכיתוב: "המתוקה של היטלר. זה שימח אותו לראות אותה בברגהוף עד שמישהו מצא שהיא לא ארית טהורה".

בסביבות מאי 1938 האם התבקשה רשמית להפסיק כל מגעים עם מנהיגי המפלגה, ולחדול מלבקר בברגהוף עם בתה. שנה לאחר שמזכירו של היטלר הורה על ניתוק הקשר שלו עם הנערה, מלחמת העולם השנייה החלה. רוזה, כמו מיליוני יהודים, לא שרדה את המלחמה. היא מתה ממחלת הפוליו בגיל 17 בבית חולים במינכן, כעשור אחרי הפגישה הראשונה עם הצורר הנאצי. קברה נמצא בבית העלמין המערבי של מינכן.

שני תצלומים של היטלר עם נינאו אשר צולמו בשנות ה־30 בידי היינריך הופמן הופיעו בדיינסטי מכירה 25 ראה כאן.

 

 

 

מאמרים נוספים

ילדה יהודייה ציירה יהודים בטלאי צהוב ונספתה באושוויץ

הילדה היהודייה של אדולף היטלר

הישוב היהודי בארץ ישראל אל מול סכנת כבוש נאצית – יומן היסטורי מאת מפקד ההגנה משה מיטרי

'היהודי שירה' – פרסום אנטישמי נדיר בעקבות משפט דוד פרנקפורטר

עבודה מונומנטלית במחנה ריכוז – אסיר מחנה הריכוז קומפיין אברהם ברלין צייר את המחנה על גבי קליפות של ביצים ונרצח באושוויץ

מדידת ראשים בגרמניה הנאצית – מדע התעמולה מבית מדרשו של הנס גינתר