בחודש יוני 2024 קיבלנו פריט היסטורי חשוב המתעד את ההגעה של החיילים הגרמנים הראשונים לעיירה אושביצ'ים, ואת קבוצות היהודים הראשונות שנתפסו לעבודות כפייה של חטיבת עצים והובלתם, וההכנות הראשונות להקמת המחנה הידוע לשמצה. מדובר באלבום תצלומים פרטי של חייל גרמני שגויס לצבא הגרמני ב 26 באוגוסט 1939 כחודש לפני הפלישה הנאצית לפולין, ומתעד במצלמתו את כיבוש עמדות הביצור הפולניות, ההשתלטות של החיילים הנאצים על עיירות פולניות, השלבים הראשונים של רדיפת היהודים בפולין – יהודים שהוכרחו בעבודות כפייה, תצלומים נדירים מכיבושה של העיירה אושביצ'ם, והכנת השטח להקמת מחנה ההשמדה אושוויץ בידי יהודים, קברי אחים של נרצחים פולנים שרצחו הנאצים עם כיבוש שטח אושוויץ, ועוד.

האלבום
האלבום נשמר בבית פרטי במשך שנים, עוד משנות ה־40. באלבום 122 תצלומים מודבקים בדפיו. התצלומים מתוארים כולם בגוף האלבום והם מופיעים בסדר כרונולוגי. התצלומים הראשונים מתעדים את "השירות הצבאי שלי מ 26 באוגוסט 1939" – יום גיוסו לצבא הגרמני, בהמשך מופיעים תצלומים של מגוייסים נאצים בוינה לצד רכבות המעבירות אותם לחזית, החיילים הנאצים מגיעים למיסלוביצה בדרום פולין, לאחר מכן מופיעים תצלומים בהם נראים החיילים הנאצים בקרקוב, השמדת מטוסי הקרב הפולנים, ותפיסת השטח של כמה עיירות בפולין. חלקו השני של האלבום הוא החלק החשוב והמחריד. מופיעים בו תצלומים לא ידועים של קבוצות היהודים הראשונות שהנאצים תפסו באזור קרקוב אותם הכריחו לעבוד בכפייה – בתצלומים נראים יהודים בלבוש מזרח אירופאי מלא, צעירים ומבוגרים עם אתים בידיהם בקרחת יער לאחר שנצטוו לחטוב עצים, ולצדם נראים החיילים הנאצים. באחד התצלומים נראה עובד כפייה יהודי ולצדו חייל נאצי עם סיגריה בפיו מחייך ומישיר מבט למצלמה. סדרת התצלומים הללו מתוארת בגרמנית: Juden bei Zwangsarbeit – "יהודים בעבודות כפייה", בהמשך מופיעים תצלומים של הוורמאכט בשוק היהודי בקרקוב, הריסות קרקוב, וההשתלטות הנאצית על הביצורים הפולנים. לאחר מכן מופיעה קבוצת תצלומים המתעדים את הכניסה של הכוחות הגרמנים לעיירה אושוויינצ'ים כ-50 קילומטר ממערב לקרקוב – מתועדים – פיצוץ הגשרים, והכשרת השטח לבניית מה שעתיד להיות מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ. בשלב זה של המלחמה השטח של העיירה אושוויינצ'ים יועד להקמת "מרחב מחיה" במסגרת הצעדים המיידיים ל"אריזציה" של האזור. מלכתחילה מטרת הנאצים הייתה ליישב במקום גרמנים אתנים במקומם של הפולנים שברחו.
התצלומים המופיעים באלבום הינם התצלומים הראשוניים ביותר בהם ניתן להבחין בכיבוש השטח בידי חיילי האס אס, ותחילת ההכנות למקום בו נרצחו כמיליון ומאתיים אלף נפשות, בהם כמיליון ומאה אלף יהודים – מחנה המוות אושוויץ. בתצלומים ניתן להבחין במשאיות המובילות את חיילי האס אס לשטח אושוויץ, התצלומים מתועדים: "Gesprengte Brücke in Oswiecim" – "גשר מפוצץ באושווייצ'ים". בשלב זה הנאצים רצחו באזור כ-15,000 מבני האינטליגנציה הפולנית, שהוצאו להורג על פי רשימה שהוכנה מראש, אחד התצלומים מתואר: "poln. Massergrab in Rajsko" – "קבר אחים פולני בראג'סקו" (העיירה הפולנית Rajsko היתה למעשה כפר במחוז המנהלי Oświęcim, היא שכנה כ-7 ק"מ דרומית-מערבית לאוזוויצ'ים ו-55 ק"מ מערבית לבירה האזורית קרקוב). לצד התצלומים הללו נראים החיילים הגרמנים סוגרים על השטח על גבי משאיות והתיאור: Razzia in Gefangenen – Lager zu Oswiecim – "אושוויץ, פשיטה על אסירים", בסדרת תצלומים אלה נראים יהודים בעבודות כפייה, וכן ילדים יהודים מביטים מהחלון אל מצלמת החייל הנאצי. התצלומים המופיעים בחלקו האחרון של האלבום מתעדים את החיילים הנאצים כשהם יוצאים לבלות בחיק הטבע בשטח ההררי הסמוך לעיירות שנכבשו.

מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ
מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ שבדרום פולין היה הגדול במחנות ההשמדה שהקימה גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, ובו נרצחו כמיליון ומאתיים אלף נפשות, בהם כמיליון ומאה אלף יהודים, יותר מבכל אתר אחר במהלך המלחמה. היה זה מחנה ההשמדה שפעל במשך הזמן הרב ביותר (מיוני 1940 עד ינואר 1945) מכל מחנות ההשמדה, ובו הגיע לשיאו תיעושו של רצח ההמונים. בשיאו היה אושוויץ קומפלקס שכלל 45 מחנות שהשתרעו על 40 קמ"ר. מחנות אושוויץ שכנו סמוך לעיר הפולנית אושוויינצ'יים (בנוסח הגרמני – אושוויץ), שבדרום פולין כ-50 ק"מ ממערב לקרקוב וכ-290 קילומטר מדרום לוורשה. בתקופת מלחמת העולם השנייה, בנוסף להיותה אתר מחנה ריכוז, עבודה והשמדה, נועדה העיר אושוויץ לתפקד כחלק מהאוטופיה הנאצית על התיישבות גרמנית במזרח. אדריכליו של היינריך הימלר תכננו את אושוויץ כ"עיר לדוגמה", מודל להתיישבות גרמנית במזרח, כחלק ממימוש התפיסה הנאצית בדבר תפקידו של אזור מזרח-אירופה בהיסטוריה הגרמנית.

הסיבה שהגרמנים בחרו דוקא בעיר אושוויינצ'ים (Oświęcim) שבפולין הכבושה לקמת המחנה המיועד היתה, בשל מיקומה האסטרטגי וקיומם של מבנים קיימים ששימשו בעבר כקסרקטינים של הצבא הפולני. במהלך מאי 1940 הובאו למקום האסירים הראשונים – בעיקר אסירים פוליטיים פולנים – שנאלצו לעבוד בתנאים קשים כדי להכשיר את המבנים הראשונים של המחנה. בהדרגה, המחנה התרחב, נוספו גדרות תיל חשמליות, מגדלי שמירה ומבני מגורים נוספים. ביוני 1940 הגיע הטרנספורט הראשון של אסירים רשמיים, מה שסימן את תחילת פעילות המחנה.

ראה דיינסטי, מכירה 26 פריט 90.