מכירה פומבית 23

ארץ ישראל, התיישבות, אנטישמיות, שואה ושארית הפליטה, גלויות ותצלומים, ספרי מסע, ליטוגרפיות, תחריטים, חפצים, ספרי קודש, יודאיקה ועוד

2 בדצמבר, 2023
list-view
בחר קטגוריה
קטגוריה

1. סיפורי הרצל. קיץ תרס"ד [1904] - מהדורה ראשונה

סיפורי הרצל [מנוקדים]. א) על כנפי רוח. ב) לחיים ולא למוות. תרגום: יוסף אליהו טריווש. וילנה, 1904 – מהדורה ראשונה. עם תמונת פורטרט של הרצל ושיר לזכרו.

שני סיפורים שנכתבו על ידי הרצל ב 1896. "בספורים האלה אין כל זכר וכל רמז לא לציונות ולא למצב היהודים ולא ללאומיות בכלל, פה הוא עומד מחוץ לכל מפלגה ולכל עם, ואפשר לומר גם מחוץ לכל מקום ולכל זמן… ובלי כונה מיוחדת הוא פותח לנו חלון קטן להשקיף בעדו אל חדרי לבו פנימה…" (מתוך דבר המתרגם). הסיפורים עוסקים ביחס שבין בני עליה להמון העם.
את הקדמתו חותם המתרגם טריווש בכ' מנחם-אב, תרס"ד, חודש בלבד אחר פטירתו של הרצל.

27 עמ'. 17 ס"מ. קרע בפינת שער המעטפת למעלה משמאל, מעטפת רופפת. מצב טוב.

2. תיאודור הרצל - שלושה מחזות כרוכים

תיאודור הרצל – שלושה מחזות בכרך אחד – מהדורות ראשונות ומוקדמות.

Solon in Lydien, מחזה בשלוש מערכות מאת תיאודור הרצל. Wiener Verlag, וינה-לייפציג, 1904. מהדורה ראשונה.

סולון בלידיה (בגרמנית: Solon in Lydien) הוא סיפור קצר מאת בנימין זאב הרצל, שפורסם ב-1900. עלילתו של הסיפור מתרחשת במאה ה-6 לפנה"ס, על פי סיפור המפגש האגדי בין סולון האתונאי לבין קרויסוס מלך לידיה –
בפני קרויסוס מוצגת המצאה מהפכנית שמאפשרת לייצר כמות בלתי מוגבלת של מזון, ללא צורך בגידול תבואה, ובכך פותרת את הצורך בעבודת כפיים. למרות זאת ההמצאה לא מביאה לשיפור ברווחת בני-האדם, מכיוון שהיא הופכת אותם לעצלנים ורודפי-תענוגות, ובהמשך לכך למרדנים ואלימים זה כלפי זה, ומאיימת על יציבותה של החברה כולה.
הסיפור עובד גם למחזה על ידי הרצל, ועלה ב-1903 בתיאטרון הגרמני (Deutsches Theater) בפראג. המחזה הועלה בישראל על ידי תיאטרון "האהל" ב-1949, בד בבד עם העלאת עצמותיו של הרצל לקבורה בישראל.
117 [3] עמ'.

Das Neue Ghetto – הגיתו החדש, מאת תיאודור הרצל. חזיון בן ארבע מערכות, וינה, 1903 מהדורה שנייה. גרמנית. 100 עמ'.

Unser Käthchen [קטי שלנו], מחזה בארבע מערכות, מאת תיאודור הרצל. הוצאת Buchdruckerei "Industrie" [וינה, 1899]. מהדורה שנייה. גרמנית. מחזה הומוריסטי הלועג לחיי הנישואים, לגברים המפוחדים מנשותיהם ולנשים המתעמרות בבעליהן. 142 עמ'.

כרך: 19 ס"מ. כריכה מקורית. שדרת עור עם כיתוב מוזהב. מצב טוב – טוב מאד.

מחיר פתיחה: $200
נמכר: $220

3. אלבום תיאודור הרצל - מאמרים מגדולי האישיים אודות הרצל, ותצלומים. צ'כיה, 1929

ZEITGENOSSEN UBER HERZL HERAUSGEGEBEN VON DR. T. NUSSENBLATT – אלבום מרשים לזכרו של תיאודור הרצל במלאת 25 שנה לפטירתו – מאמרים אודות הרצל מאת אישיים שונים, ותצלומים, בעריכת ד"ר ט. נוסנבלט, הוצאת Judischer buch und kunstverlag, ברנו – הרפובליקה הצ'כוסלובקית, 1929 – מהדורה יחידה. כריכה עם תמונת פוטומונטאז' של כל כותבי המאמרים.

אלבום מרשים המאגד 87 מאמרים שנכתבו במיוחד אודות תיאודור הרצל ופועלו מאת אישיים חשובים בעולם היהודי ברחבי העולם, ביניהם: נחום סוקולוב, ד"ר הלל יפה, רבי יעקב מאיר, אדולף פולק, הרמן שטרוק, מרטין בובר, אדולף פרידמן, פול גולדמן, רבי לנדאו מיוהנסבורג, ואחרים. רבים מהכותבים מספרים על הרצל מהפן האישי כגון "פגישה עם הרצל בפלשתינה", "הכירותי עם תיאודור הרצל", "האינטואיציה של הרצל", "אמונתו של הרצל" וכדו', ומגלים עובדות לא ידועות על הרצל האיש ועל חלקו בתנועה הציונית. בנוסף, תצלומים של תיאודור הרצל ומשפחתו בשלבים שונים של פעילותו הציונית ובמקומות שונים, ופקסמיליות של כתב ידו, כמו"כ מופיע תצלום של כל אחד מכותבי המאמרים בפתחו של כל מאמר ודוגמא של חתימת ידו. כריכה מקורית מהודרת עם תמונת פוטומונטאז' של כל כותבי המאמרים, כשבמרכז תמונת הרצל עצמו.

287 [1] עמ'. נייר נאה ומשובח. מצב טוב מאד.

מחיר פתיחה: $200
נמכר: $220

4. תיאודור הרצל - מדינת יהודים - מהדורה ספרדית בכריכת אוונגרד

el estado judio – "מדינת היהודים" – ספרו של תיאודור הרצל בו הוא מפרט את משנת חזונו על הקמת המדינה היהודית, מהדורה ספרדית שנייה, הוצאת הפדרציה הציונית של ארגנטינה – בואנוס איירס, 1944. עיצוב הכריכה: משה פייגנבלום.

המהדורה הספרדית הראשונה של מדינת היהודים יצאה ב 1929 אף היא בבואנוס איירס. לפנינו המהדורה השנייה שיצאה בספרדית עם הקדמה מאת חיים וייצמן, ופורטרט של הרצל בדף שאחרי השער. עיצוב אוונגרד של הכריכה ועמוד השער בידי משה פייגנבלום.

116 עמ'. שדרה מחוברת בנייר דבק. קרעים קלים בשולי הכריכה. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $120
נמכר: $160

5. חיים ווייצמן אחיו ואחיותיו - תצלומי קבינט מוקדמים

אוסף נדיר של 14 תצלומי קבינט מוקדמים משנות הנערות של נשיאה הראשון של מדינת ישראל חיים ווייצמן אחיו, אחיותיו ובני משפחתו. התצלומים כולם צולמו בצלמניות בעיר פינסק בשנים בהן למד ווייצמן בגימנסיה של העיר (פרט לתצלום של ווייצמן עצמו שצולם כפי הנראה כמה שנים מאוחר יותר בזמן ששהה בגרמניה). פינסק, סוף המאה ה־19.

תצלומים: חיים וייצמן. אחיו של ויצמן: שמואל, פייבל (אחיו המבוגר ממנו – שני תצלומים שונים, באחד מהם הוא מופיע במדי צבא), יחיאל (אביו של הנשיא לשעבר עזר וייצמן – מופיעים שני תצלומים שונים שלו בערך בגיל 3). אחיותיו: מרים, מינה (מהרופאות הראשונות בארץ ישראל, רופאה מיילדת בבית החולים הדסה), מאשה וחיה. בנוסף מופיעים תצלומים של משפחתה של חיה, אחותו של ויצמן – בעלה אברהם ליכטנשטיין בנם – מיכאל ובתם ישראלה.
חיים וויצמן היה השלישי מבין 15 הילדים שילדה אמו, מתוכם נשארו בחיים 12 שגדלו והתבגרו: שבע בנות וחמישה בנים.

תצלומי קבינט בגודל זהה: 11×6.5 ס"מ. התצלום של חיים וויצמן עצמו 12×8.5 ס"מ. איננו תצלום קבינט. מצב כללי טוב מאד.

מחיר פתיחה: $300
נמכר: $800

6. תצלום גדול של הקונגרס הציוני ה־12. קרלסבד, ראשית המאה ה־20

תצלום גדול של הקונגרס הציוני ה־12 שהתקיים בקרלובי וארי (קארלסבאד) שבצ'כוסלובקיה. 1921.

על הבמה משמאל ניתן להבחין בחיים וייצמן, נחום סוקולוב. מאחורי היושבים על הבמה מוצב פסל גדול של תיאודור הרצל. על הלוח המוצב משמאל מעל הבמה נכתב: "Permanenzausschluss, 2 Uhr Korpssaal".
היה זה הקונגרס הראשון שהתקיים לאחר מלחמת העולם הראשונה, בו אושרה הצהרת בלפור, וכן הוחלט על שיתוף פעולה עם השלטון הבריטי בארץ ישראל. במהלכו הוקמה קרן היסוד. (תצלום זה מופיע גם בויקיפדיה בערך "הקונגרס הציוני העולמי ה-12").

29×22 ס"מ. מודבק למצע קשיח של הצלם 36×41 ס"מ. כתמים במסגרת הקרטון. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $200
נמכר: $200

7. תצלום המחזור הרביעי של ישיבת "מרכז הרב". ירושלם, תרפ"ח [1928]

"הישיבה הק'[דושה] מרכז הרב ירושלם תו"א, חנוכה התרפ"ח – תצלום של רבני ותלמידי ישיבת מרכז הרב – המחזור הרביעי, בראשה הראי"ה קוק, ולצידו בנו רבי צבי יהודה הכהן קוק, רבי יעקב משה חרל"פ, רבי דוד כהן הנזיר, ורבי יצחק אריאלי. קיצוני מימין תצלום הגאון רבי אברהם אהרן הכהן בורשטיין 'הרב מטיברג' (אשר לימד בישיבה במשך תשעה חודשים ונפטר בתרפ"ו). צלמניה "קרפ" ירושלם תרפ"ח [1928].

24×18 ס"מ. מצב טוב מאד.

מחיר פתיחה: $150
נמכר: $150

8. היהודי בביתו ובחוץ - פרסום מוקדם לצעירי אמריקה על אודות העם היהודי. פילדלפיה, 1845

The Jew At Home And Abroad – היהודי בביתו ובתפוצות, הוצאת American Sunday School Union, פילדלפיה 1845. פרסום מוקדם לצעירים האמריקאים על אודות העם היהודי ואורחות חייו.

פרסום מוקדם שהוציא "איגוד בית הספר האמריקאי של יום ראשון" העוסק באומה היהודית ואורחות חייה אשר נועד לתת לצעירי אמריקה מושגים יסודיים על העם היהודי ואורחות חייו. הכותב סוקר את מנהגיהם המיוחדים של יהודי פולין, הונגריה, אנגליה וארצות אחרות, מלבושם, האופן בו היהודי מתנהג במסחר, מנהגי היהודים בענייני שידוכים ונישואים, האשה היהודיה ומנהגיה בביתה בחגים ובימי חול, ההשפעה של היהודי על אומות העולם בכל תחומי החיים, הלבוש האופייני ליהודים, הקהילה היהודית והמבנה הפנימי שלה בארצות אירופה השונות, מפעלי החסד היהודיים, היהודים בפלשתינה והייחודיות שלהם ביחס ליהודי התפוצות ("בפלשתינה כולם רבנים וכולם אדוקים"), ועוד. הספר מלווה באיורים של יהודים בלבוש מסורתי במקומות שונים, מנהגים, תשמישי קדושה, מראות מארץ ישראל, ועוד.

הארגון שהוציא את הספר "איגוד בית הספר האמריקאי של יום ראשון" היה אחד הארגונים הדתיים הגדולים והמשפיעים ביותר בארצות הברית. עד 1845, ה-ASSU הקים למעלה מ-100,000 בתי ספר של יום ראשון ברחבי הארץ, עם למעלה ממיליון תלמידים רשומים. הארגון היה לא-דתי, ובתי הספר של יום ראשון שלו היו פתוחים לילדים מכל הדתות. מטרתו היתה לסייע לתלמידים בלימוד התנ"ך ולפתח אצלם את האמונה. יחסו של הארגון ליהודים היה אמביוולנטיות, מצד אחד הוא העריך את היהודים ואת תרומתם להיסטוריה האנושית, מאידך הוא היה נגוע באמונות טפילות אודותם ובהשפעות אנטישמיות בעיקר בכל מה שקשור במעורבותם של היהודים במסחר.

188 עמ'. 16 ס"מ. כתמים בחלק מהדפים. כריכה קשה, כיתוב מוזהב בשדרה. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $200
נמכר: $200

9. שרלוט מונטיפיורי - "כמה מילים ליהודים מפי אחד מהם". לונדון, 1853 - מהדורה ראשונה

a few words to the jews by one of themselves – "כמה מילים ליהודים מפי אחד מהם" מאת הסופרת והפילנתרופית החינוכית האנגלו-יהודית שרלוט מונטיפיורי (Charotte Montefiore) לונדון 1853 – מהדורה ראשונה. נדיר.

שרלוט שמחה מונטיפיורי הייתה בתם של אברהם מונטיפיורי (אחיו של סר משה מונטיפיורי) ואשתו השנייה, הנרייט (ז'ט) רוטשילד, (בתו הצעירה של מאייר אמשל רוטשילד). נולדה בלונדון בשנת 1818. מונטיפיורי התמסרה לעבודות צדקה ועסקה במיוחד בתמיכה בבתי ספר יהודיים. היא יסדה את "החברה היהודית להגירה" ואת "האגודה היהודית להלוואות וביקורי חסדים", ועוד. בספרה זה שנכתב בעילום שם היא מעוררת את היהודים על ההזדמנויות הרבות שהעולם מביא ליהודים בעת החדשה, ועל שיפורו של מעמד הפועלים היהודי באנגליה, על האשה היהודיה, המועדים העבריים, האמונה, ועוד. ארגון צדקה נוסד על שמה זמן קצר לאחר מותה כדי לספק טיולים כפריים למשפחות יהודיות עירוניות עניות.

210 עמ'. 18 ס"מ. כריכה מקורית. בלאי קל בכריכה. מצב טוב.

10. ספר היוחסין של משפחת ווייל – ספר התולדות של משפחה יהודית-רבנית בגרמניה – מנהיים, 1935

Ahnentafel der Kinder des Nathan Weill (Sohn des Löw Weill) in Kippenheim [אילן היוחסין של צאצאי נתן ווייל (בנו של לייב ווייל) בקיפנהיים], מאת ברטולד רוזנטל (Berthold Rosenthal). מהדורה אלבומית מהודרת בהוצאת Alfred Sonder, מנהיים, 1935. גרמנית.

ספר מהודר על מוצאה ותולדותיה של משפחת ווייל מן העיר קיפנהיים בגרמניה, החל מסוף המאה ה-14. כולל דיוקנאות (רפרודוקציות של תצלומים ושל הדפסים; מודפסים על דפים נפרדים ומודבקים לדפי הספר), של בני המשפחה וארבעה לוחות נפתחים עם אילנות היוחסין המפורטים של ענפי המשפחה השונים.

משפחת ווייל היא אחת המשפחות היהודיות הוותיקות ביותר בגרמניה. בין אבותיה נמנים גדולי רבניה ופוסקיה של יהדות אשכנז – המהר"י וייל – רבי יעקב בן יהודה וייל (המאה ה־14) מגדולי פוסקי יהדות אשכנז בדורו, כתביו נאספו בספר "שו"ת מהר"י וייל",
מגדולי פוסקי יהדות אשכנז,
רבי נתנאל (1769 – 1687) ראש ישיבה בפראג ורב העיר קרלסרוהה בעל ה"קרבן נתנאל" על פסקי הרא"ש, רבי ידידיה טיאה וייל – בנו של "הקרבן נתנאל" ותלמידו של הרב יהונתן אייבשיץ, ועוד גדולי ומאורי ישראל בכל הדורות נצר למשפחה.

50 עמ' + [4] לוחות (מקופלים), 28 ס"מ. הספר כרוך בשרוך, הדיוקנאות מוגנים בפלסטיק. מצב טוב.

11. דרשה במלאות 25 שנה לכהונת הקיסר וילהלם הראשון, ינואר 1886

Predigt zur Feier bes 25 jahrigen Regierungs-Jubilaums – דרשה בבית הכנסת קאפל, לחגיגות 25 שנה לממשלת הוד מלכותו הקיסר וילהלם הראשון מאת הרב ד"ר פראגר, 3 בינואר 1886 – מהדורה יחידה. גרמנית ומעט עברית.

דרשה מלאת שבח והלל לקיסר וילהלם הראשון אשר משווה אותו למשה במצרים הבא לגאול את בני ישראל משעבודם, לא פחות. וילהלם קיסר גרמניה [1797-1888] מלך פרוסיה בין 2 בינואר 1861 ועד 9 במרץ 1888, וקיסר האימפריה הגרמנית בין 18 בינואר 1871 ועד 9 במרץ 1888. תחת מלכותו נהפכה הקונפדרציה הגרמנית עתה לקיסרות גרמנית. גרמניה הפכה למדינה פדרלית שנשלטה על ידי אצילים מקומיים תחת שלטונו של הקיסר, ווילהלם נהפך לראש מדינה שהשכיל לאחד אותה ולהביא לשלום אזורי. בדרשתו משבח ד"ר פראגר את הקיסר על אשר השכיל לייצר שלום אזורי לאחר שנים עקובות מדם, ועל הרווחה שהגיעה לעם היהודי בזמן שלטונו: "המנהיג הרם של העם הגרמני, ואנחנו השייכים לו באהבה נאמנה יכולים להסתכל אחורה על התקופה הזו בתודה מכל הלב. לה' הניסים שעשה לו ולנו". בסוף הדרשה הודאה לה' והודאה לקיסר על טובותיו לעם היהודי, ותפילה לשלום מלכותו. הכנסות החוברת הוקדשו למוסד לפנסיה של הקיסר.

נדיר. איננו מופיע בקטלוג הספריות העולמי world cat.

15 [1] עמ'. כתמים קלים. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $120
נמכר: $120

12. מחזה מוסיקלי לחתן ולכלה. פרנקפורט ע"נ מיין 1890

mindel und mendel ein Singspiel in schonen alten Melodien mit absurdem, neuem, dem Brautpaar zu lesendem Text – מינדל ומנדל מחזה מוזיקלי – משחק שירה במנגינות ישנות ויפות עם טקסט אבסורדי וחדש שייקרא על ידי החתן והכלה, ראש חודש אלול 5658, פרנקפורט ע"נ מיין, תר"נ 1890.

נדיר. איננו מופיע בקטלוג הספריות העולמי world cat.

[8] עמ'. 23 ס"מ. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $120
נמכר: $120

13. חוברת מוקדמת ללמוד סריגה מאת מחנכת בבית הספר היהודי באמשטרדם. הולנד, 1846 - מהדורה ראשונה

HAAK-BOEKJE ONDERRIGT EN VOORBEELDEN VOOR ALLERLEI GEHAAKTE VOORWERPEN IN KLEUREN מאת – הוראות ודוגמאות לכל מיני פריטים סרוגים מאת העלמה פ. בנדקיטוס – מורה בבית ספר הולנדי ישראלי עממי באמשטרדם. חוברת מוקדמת ללימוד סריגה עם שמונה לוחות איורים, אחד בצבע. הרלם (הולנד), 1846 – מהדורה ראשונה.

מדריך עם הנחיה מפורטת של מלאכת הסריגה, הכללים שיש להקפיד עליהם בעת הסריגה, כיצד להטיל את המחט, סוגי הקשרים והתפרים השונים, אופן השימוש בסיכה, כיצד לתפור דוגמאות ספציפיות, ועוד.

נדיר. עותק אחד בלבד בקטלוג הספריות העולמי world cat.

70 עמ'. + [7] לוחות איורים של דוגמאות רקמה. בלאי וקרעים קלים בכריכה. כתמים בחלק מהדפים. מצב בינוני.

14. תמליל אסיפת הרבנים השנייה בפרנקפורט. ברלין, 1846

zweiter bericht genossenschaft reform im Judenthum – הדו"ח השני של הרפורמה ביהדות – תמליל אסיפת הרבנים הרפורמים השנייה בפרנקפורט – ינואר. ברלין, 1846.

תמליל והחלטות כינוס הרבנים הרפורמים השני שהתקיים בפרנקפורט בינואר 1846. בכינוס זה השתתפו עשרים וחמשה רבנים אשר הובילו את התנועה הרפורמית באותה העת, ביניהם גייגר ופיליפסון, עיקר הדיונים נסובו סביב תיקונים בסידור התפילה.

14 עמ'. 22 ס"מ. שער מעטפת. כתמים קלים. מצב טוב.

15. מסמך ארוך המסדיר את מעמדו של היהודי שמואל מרקוס תחת שליטת משפחת האצולה אסטרהאזי. אייזנשטאש, יוני 1820

מסמך ארוך (בלטינית) עוסק בענינו של יהודי החסות שמואל מרקוס שלזינגר מאייזנשטאט, ובכמה מבני משפחתו. כתיבת סופר מטעם נציג משפחת האצולה אסטרהאזי אשר שלטה באותם אזורים בראשית המאה ה־19. דיו על נייר. אייזנשטאש, יוני 1820.

מסמך ארוך בכתב יד מטעם בית המלוכה באייזנשטאט – אוסטריה, שבאותם ימים היתה שייכת לממלכת הונגריה. המסמך הינו כתב הסדר מעמדו החוקי של היהודי שמואל מרקוס שלזינגר שהיו בבעלותו כמה נכסים בשטח שהחליף ידיים כתוצאה מכיבושים באזור. בנוסף לקביעת זכויותיו בנכסיו קובע המסמך שוויון זכויות מלא לו ולבני משפחתו ו"הסרת הגבלות שנקבעו נגד הקהילה היהודית". כמו"כ קובע המסמך כי מכח הגדרתו של שלזינגר כבן חסות הממלכה הוא מורשה לסחור בחופשיות "בכל מקום באחוזתנו", וכי הוא ובני משפחתו וצאצאיו מוגנים מפני תקיפות צבא, וכי ממלכת הונגריה תרחיב את סובלנותה כלפי יהודים שנעקרו ממקומם כתוצאה מהמלחמות האזוריות, וכי הדבר מעוגן גם במכתבי הגנה מקבילים השמורים אצל בית המלוכה ההונגרי. חתימות ידם של ארבעה חברי אצולה ושתי חותמות שעווה.

העיר אייזנשטאט עברה לשליטת משפחת האצולה אסטרהאזי בסוף המאה ה־17. ליהודי אייזנשטדט הוענקו פריבילגיות מיוחדות על ידי משפחת אסטרהאזי, ששלטה באזור במשך מאות שנים. הרשאות אלו כללו את הזכות להחזיק ברכוש, לעסוק במסחר ולקיים את דתם באופן חופשי. כתוצאה מהפריבילגיות הללו הפכה אייזנשטדט למרכז של למידה ותרבות יהודית. הקהילה היהודית קיימה גם מספר מוסדות חשובים, כמו ישיבה, בית חולים ומקווה. האוכלוסייה היהודית של אייזנשטדט הגיעה לשיאה באמצע המאה ה-19, כאשר מנתה למעלה מ-1,000 איש. מאז שלטו בה בני האצולה במלחמות תכופות בינם לבין צבאות צרפת והונגריה. בשל שינוי הגבולות בין הערים תכופות נקבעו תקנות חדשות ליהודים בעלי ייחוס וליהודים בכלל על פי ראות הכובש הזמני. עד סוף מלחמת העולם הראשונה השתייכה אייזנשטאט לממלכה ההונגרית.

[9] דף. 39 ס"מ. כתמים. קרעים קלים בשולי הדפים ללא פגיעת טקסט. מצב טוב.

16. חוזה רשמי למתן שטח מגורים ליהודי אלט אופען (הונגריה). המאה ה־18

חוזה רשמי למתן שטח מגורים ליהודי אלט אופען (הונגריה). 1771.

חוזה רשמי המקנה ליהודים שטח מגורים בעיר אלט-אופען Alt-Ofen – אחת משלוש הערים היוצרות את בודפשט ההיסטורית (כיום אובודה), כתיבת סופר, דיו על נייר. המאה ה־18. גרמנית.

בימים קדמונים בכל האזור המכונה באלט-אופען (Óbuda בהונגרית) נאסרה התיישבות של יהודים. בשנת 1712 הזמינה הדוכסית זיצ'י את היהודים להתיישב בה, בכפוף להסכם חסות, חופש דת, התיישבות ותנאי מסחר. לשם כך בעשורים הראשונים של המאה ה־18 יצאו חוזים רשמיים מטעם הדוכסית להסדיר את מעמדם החדש של המתיישבים היהודים. לפנינו מסמך רשמי נדיר הקובע מגבלות תעסוקה שונות מול הקהילה הנוצרית בעיר, ואת זכויותיהם של יהודי באלט אופען.

ההסדרים מול המתיישבים היהודים הראשונים הביאו לגל של הגירה לאלט אופען, ובשנת 1737 הוקם בה בית כנסת, ותוך זמן קצר היא היתה לקהילה היהודית הגדולה ביותר בהונגריה! רבה של הקהילה היה רבי משה מינץ (נפטר בתקצ"א 1831), שהקים במקום בית דין צדק וישיבה גדולה מהמפוארות בקהילות יהודי אירופה. במרוצת המאה ה־19 והמאה ה־20 הקהילה גדלה, ולבסוף חרבה בשואת יהודי הונגריה יחד עם שאר קהילות בודפשט.

[2] עמודים 38 ס"מ. כתיבת סופר, חותם נייר שושנה, וחתימת יד של נציגות השלטון. כתמים. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $250
נמכר: $280

17. כרזה המודיעה על מכירה פומבית של בית ברחוב היהודים בפריז. פריז, 1861

A VENDRE SUR LICITATION ENRTE MAJEURS ET MINEURES Par le ministere de Mecottin, nataire a Paris, EN UN SEUL LOT, UNE MAISON A PARIS, rue des Juifs n, 19 et rue des Rosiers, n, 11 – כרזה גדולה המודיעה על מכירה פומבית של בית של יהודי ברחוב היהודים בפריז. פריז, 1861. צרפתית.

בכרזה נכתב כי על פי פסק דין שניתן על ידי בית המשפט האזרחי של טור ב 30 במאי 1861 העמיד אפוטרופוס של הנערה היהודיה הקטינה ג'ני וגנר את ביתה למכירה פומבית למרבה במחיר ביום שלישי 25 ביולי 1861. הבית בן ארבע קומות על פני שטח של 475 מטר הממוקם בשדרת היהודים בפריז, יפתח במחיר פתיחה של 120 אלף פראנק. בגב הכרזה מופיע טקסט בכתב יד העוסק בפסק הדין הנוגע לרכוש אשר בבית.

60×42 ס"מ. סימני קיפול. מצב טוב.

18. חוברת לזכרה של לוחמת זכויות הנשים בגרמניה הנרייטה מאי, ברלין 1929

Henriette May zum Gedächtnis – "לזכרה של הנרייטה מאי" – חוברת לזכרה של הנרייטה מאי פמיניסטית ופעילה חברתית יהודיה – גרמנית בתחום זכויות הנשים היהודיות בברלין. החוברת יצאה לאור על ידי משפחתה וליגת הנשים היהודיות בגרמניה. ברלין, 1929. בנוסף: מכתב מאחד המו"לים והקדשה חתומה. גרמנית.

בפתח החוברת תצלום דיוקנה של מאי, בחוברת קורות חייה באריכות ובפרט תרומתה לקהילה היהודית בגרמניה, ומאמרים אודות אישיותה שכתבו בני משפחתה, חבריה, ואישיים יהודיים שעבדו לצידה במפעליה הגדולים.

הנרייטה מאי (בגרמנית: Henriette May; 25 במרץ 1862–1928), פמיניסטית ופעילה חברתית יהודיה גרמנית, בתחום זכויות הנשים היהודיות בברלין. מאי נולדה בברלין שבגרמניה. היא למדה בבית הספר המלכותי על שם אוגוסטה ובהמשך בסמינר למורות, ועבדה כמורה בברלין ובלונדון. בשנת 1907, לאחר שהוקמה ליגת הנשים היהודיות הפכה מאי לחברת ועד ועורכת בליגה. פועלה החברתי התמקד בהגנה על נשים וילדים, לחמה נגד סחר בנשים והקמת בתי יתומים לילדים שהתייתמו בפוגרומים. בנוסף, הקימה קרן שתאפשר לנשים מעוטות יכולת לצאת לחופשה. לאחר פטירתה נקראה הקרן על שמה. בהמשך לפועלה למען נשים עובדות, הקימה מאי בית אבות למורות יהודיות חסרות אמצעים בברלין.

בנוסף לפועלה בליגת הנשים היהודיות, מאי הייתה חברה בארגוני צדקה רבים: חברת ועד בעמותת מקלטים לחסרי בית בברלין, חברת תת-ועדה תפעולית בעמותת סיוע לגרמנים יהודים, יו"ר ארגון תמיכה בנשים יהודיות ושותפה מייסדת בקרן צדקה למען ילדים יהודים.
מאי ייסדה והייתה חברת הוועד של האגודה המרכזית של אזרחים גרמנים בני הדת היהודית (Central Verein Deutscher Staatsbürger Jüdischen Glaubens). היא הייתה האישה הראשונה שכיהנה בוועד ובשנת 1918 הפכה לחברת כבוד.

57 [1] עמ'. 26 ס"מ. כתמים קלים בכריכה ובדפים הראשונים. מצב טוב.

19. תפילה מיוחדת להצלחת משה מונטיפיורי בשליחותו. לונדון תרי"ט [1859]

תפלה שהתפללו בבתי כנסיות של ק"ק שער השמים בלונדון ביום ש"ק [שבת קודש] א' לחדש אדר ראשון, שנת תרי"ט [1859]. תפילה להצלחת משה מונטיפיורי בשליחותו "אל ארץ מרחקים ולהוציא לאור משפט אביון". עברית ואנגלית עמוד מול עמוד. נדיר.

תפילה ובקשה להצלחת "השר משה מונטיפיורי" ואשתו לקראת יציאתו להיפגש עם מלכים ורוזנים בעד עם ישראל. כפי הנראה התפילה שלפנינו חוברה לפני ביקורו ברומא בניסיון לסייע למשפחת מורטאראה שבנם אדגרדו בן השש הוטבל בסתר על ידי משרתת המשפחה, ונחטף על ידי כמרים קטולים, נגד רצון הוריו.

[4] עמ'. מצב טוב מאד.

מחיר פתיחה: $150
נמכר: $190

20. תפילה מיוחדת לרגל סיומה של "מלחמת הבורים" בין אנגליה לדרום אפריקה. לונדון, 1902

קול תודה וזמרה בעת אשר שבתה המלחמה בין צבאות מלך בריטאניאה והקמים עליו בארץ דרומית באפריקיא וברית שלום נכרתה ביניהם לשיר במקהלות ק"ק ספרדים ביום ראשון דחג השבועות, לונדון תרס"ב 1902. עברית ואנגלית עמוד מול עמוד.

תפילה הודאה ושמחה לרגל שוך הקרבות והשלום בין האימפריה הבריטית לבין הרפובליקות הבוריות בדרום אפריקה – "מלחמת הבורים השנייה". במלחמה זו השתלטו הבריטים על שטח הרפובליקות הבוריות. בתום מלחמה קשה ואכזרית, לא היו הבורים יכולים לעמוד מול כל עוצמת האימפריה הבריטית, שגויסה נגדם, ונאלצו להיכנע. כתוצאה מהמלחמה הפכו כל שטחי דרום אפריקה לחלק מהאימפריה הבריטית. המלחמה נמשכה שלוש שנים בין 1899 ל 1902, ונחתם הסכם שלום שנודע בשם Treaty of Vereeniging, על פיו שתי הרפובליקות הבוריות חדלות מלהתקיים, והבורים מכירים בריבונות האימפריה הבריטית. הבריטים מצדם התחייבו לשיקום הארץ החרוכה והשסועה, לתשלום של 3 מיליון ליש"ט פיצויים לבורים, ולתהליך שיוביל לשלטון עצמי לבורים במסגרת האימפריה הבריטית.

החוברת כוללת: "למנצח", מזמור לדוד, דרוש, תפלה מיוחדת לרגל המאורע: "ואתה משבית מלחמות עד קצי הארץ… שלום שלום לרחוק ולקרוב…", ומזמור לתודה.

7 עמ'. מצב טוב מאד.

מחיר פתיחה: $120
נמכר: $120

21. סידור מיניאטורי עם לוח שנה שיצא לכבוד חנוכת בית הכנסת בראקושפלוטה - הונגריה, 1926

A RAKOSPALOTAI ZSINAGOGA EPITKEZESENEK EMLEKERE – "זכרון לבנית בית תפלתנו ק"ק ראקושפלוטה" – ספרון תפילה זעיר עם לוח שנה עברי-הונגרי לשנת תרפ"ז 1926-1927 שניתן לאנשים שסייעו לכיסוי הוצאות הבניה הגבוהות של בית הכנסת ראקושפלוטה ברובע 15 של בודפשט בהונגריה. בפתח הסידור ברכת הרב המיוחדת לתורמים לאירוע הגדול. בעמוד השער הראשי איור של מגדל דוד ודקלים, וכן עמוד השער של הלוח, שניהם איור של אפרים משה ליליין. כמו"כ מופיעה תמונת חזית בית הכנסת בעמוד השלישי. כל עמודי הסידור והלוח מוקפים במסגרת בצבע אדום, וכותרות התפילות בצבע אדום. הסידור בעברית, הלוח בעברית והונגרית. נדיר.

בפתח הסידור ברכה מיוחדת בחתימת ידו של הרב הראשי ראש הקהילה היהודית בראקושפלוטה לרגל האירוע הגדול בה נכתב: " בעזרת השם. הסכומים שיתקבלו בתמורה לספרון-התפילה, הברכון, הזה הם עבור רכישת אבן אחת למען בית הכנסת שלנו ההולך ונבנֶה. בעליו הציע אפוא תמיכה בבניית בית אלוקים, תהא ברכת ה' על יוזם בניית משכן קודש בכל מעשיו, בברכת הֶחבר־לָאמונה, מיכאל דושינסקי הרב הראשי. ראקושפאלוטא, שנת ה'תרפ"ו 1926".

הסידור כולל את ברכות השחר, ברכות הנהנין, ברכות המצוות, ברכות פרטיות, ברכת המזון, שמע ישראל, ברכת הלבנה, ויכולו, הבדלה, הזכרת נשמות, קדיש אבל.

הקהילה היהודית בראקושפלוטה קיבלה את עצמאותה בשנת 1902. הרב הראשון של הקהילה, שנבחר בשנת 1898 – כשהקהילה עדיין הייתה שייכת לאויפשט – היה הרב יצחק מיכאל דושינסקי. כדי לכסות את עלויות הבנייה הגבוהות, נערך בשנת 1926 "דינר" לאיסוף תרומות. בהזדמנות זו הודפס על ידי ועדת הבנייה של בית הכנסת הסידור עם הלוח המיוחד שלפנינו. הרב מיכאל דושינסקי כיהן כמנהיג הקהילה עד פטירתו בשנת 1939. בזכותו נהנתה הקהילה מכבוד ומהערכה ציבורית רבה. בית הכנסת איבד את קהלו בשואה ולאחר מלחמת העולם השנייה. הוא נעזב ולא חזר לשימוש.

44 עמ'. 9 ס"מ. כריכה מקורית בצבע ירוק עם כיתוב מוזהב בחזית: ""זכרון לבנית בית תפלתנו ק"ק ראקושפלוטה", ומנורה מוזהבת בגב הכריכה. מצב טוב מאד.

מחיר פתיחה: $120
נמכר: $150

22. ספר השירים והטקסים של קהילת בני ישראל בהודו

ספר השירים והטקסים של ישראל, בעריכת דיוויד מוזס רוהקר, הוצאת ש. דוד. בומבי (הודו), 1964. פרסום נדיר של אסופת פזמונים של קהילת ישראל בבומבי שבהודו. מראטית.

אסופה גדולה של שירים ופזמונים הנהוגים בקהילת ישראל בהודו – שירים לחנוכה, פורים, שירים לאירועים משמחים, כולל שירים מיוחדים ולא ידועים המיוחדים לבני ישראל בהודו, כגון שיר הנהוג לפני ארוחת הערב, שיר לוויה לאחר ארוחת הערב, וכן מובאים כאן סדר טקס הנישואין היהודי, טקס שחיטת בעל חיים או ציפורים, ברכות לגברים ונשים, סדר פדיון הבן, סדר טהרה, ועוד.
בפתח החוברת תמונתו של אבי המחבר משה בנימין רוחקר ובעמוד שאחריו תמונת המחבר. בהקדמה כותב המחבר כי הוציא את חיבורו בשפה המראטית משום שרוב שבטי בני ישראל בהודו קשורים לשפה המראטית מאבותיהם, ולמען הדיוק הוציא את השירים בלשון המובנת להם.

94 עמ'. 19 ס"מ. קרע בכריכה מימין בחיבור הכריכה עם השדרה. מצב טוב.

מחיר פתיחה: $150
נמכר: $180

23. חוברת תפילות לרגל חנוכת בית הכנסת החדש באמשטרדם, תרפ"ח 1928

סדר חנוך בית הכנסת החדש במקצוע הדרומי של עירנו המהוללה אמשטרדם יע"א יום שנכפל בו כי טוב, ל"ג בעמר לסדר ולפרט ונקדשתי בתוך בני ישרא"ל – תרפ"ח 1928. עברית והולנדית עמוד מול עמוד.

שיר חנוכת הבית, הקפות, הנותן תשועה למלכה וילהלמינה, שיר תודה. בחלקה השני של החוברת מגולל הכותב את קורות בית הכנסת באמשטרדם מיום היווסדו – בסופו הוא מביע משאלה כי חנוכת בית הכנסת החדש תביא אליו גם יהודים רחוקים מתורה ומצות ותקרבם לאביהם שבשבמים. חלק זה בהולנדית בלבד.

VI, 17 עמ'. 22 ס"מ. כתמים בחלק מהדפים. מצב טוב.

24. חוברת תפילה במלאת 200 שנה לבית הכנסת הספרדי "שער השמים" באמשטרדם

סדר היום למלאת מאתים שנה לחנוכת בית הכנסת הראשונה המהוללה שבעיר לונדון ק"ק ספרדים שער השמים יצ"ו, יום רביעי ט' תמוז תרס"א 1901. עברית ואנגלית עמוד מול עמוד.

חוברת תפילות והודאות למלאות 200 שנה לבית הכנסת "שער השמים": תפלת מנחה, מזמור שיר חנוכת הבית, לדוד מזמור הארץ ומלואה, מזמור לתודה, הנותן תשועה למלכים למלך אדוארד, מזמור לדוד הבו לה', דרש, קדיש, אדון עולם, הללוי-ה, ופזמון "א-ל שמור מלכנו לעולם יחי מלכנו…".

[14] עמ'. 24 ס"מ. כריכה רופפת. מצב טוב.